Europese Ol' Stars

Europese Ol' Stars

 

Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met de Kamer van Koophandel in de Tsjechische stad Prerov. 
We deden destijds gezamenlijk onderzoek naar hoe succesvol het is om ervaren ondernemers te koppelen aan studenten die een eigen bedrijf willen starten. Ondernemen leer je tenslotte niet uit een boekje, maar vooral in de praktijk. Een leermeester-gezel-constructie kan dan heel waardevol zijn. Als er een project of idee voorbij komt waarin de ervaring van onze 50+ doelgroep wordt gewaardeerd en ingezet, dan kun je mij al snel van de partij rekenen. 

De komende twee jaar zetten we het onderzoek om in actie en gaan we daadwerkelijk ervaren ondernemers, de zogenaamde Ol'Stars, koppelen aan start-ups. 
Hoogste tijd om weer een bezoek te brengen aan Prerov en kennis te maken met de Italiaanse partners die bij dit project zijn aangehaakt. 

Zo geschiedde. Samen met mijn collega vloog ik naar Praag om vervolgens de trein te pakken die ons in 3 uur naar het Oost-Tsjechische Prerov bracht. 

De volgende dag ontmoetten we de projectpartners en zetten we het hele plan van aanpak voor de komende twee jaar uit. 
En leuk wordt het! Gezamelijk gaan we een internationaal lesprogramma ontwikkelen voor de Tsjechische markt. De Tsjechen willen leren van onze Hollandse ondernemersdrift. Ondernemerschap en ondernemerschapsonderwijs zijn in Tsjechie pas van de laatste jaren. Gedurende de communistische tijd was er geen sprake van welke vorm van ondernemerschap dan ook. A way to go!

Het meest interessante aan Europese samenwerkingen vind ik de grote cultuurverschillen tussen landen die met elkaar toch één Europese Unie vormen. We liggen geografisch gezien zo dicht bij elkaar, maar inhoudelijk gezien toch zo ver van elkaar af. Hier een samenwerking in vinden, één programma ontwikkelen, de ervaring van de gewaardeerde Ol' Stars delen op Europees niveau, nieuwe bedrijven opzetten met jonge mensen en het ook nog gezellig houden tot het einde, is waanzinnig interessant. 
Ik heb er alle vertrouwen in en houd u via onze site de komende twee jaar graag op de hoogte. 

 

Anne-Marije Buckens
50 Company 

 

Foto: kennismakingsdiner met de projectpartners in Prerov, Tsjechie

 

Naar het overzicht