Bedrijfsbezoek Ardagh Group

Bedrijfsbezoek Ardagh Group Veenendaal

HR-beleid, sollicitatieprocedure en tips en trucs staan centraal

Door: Ed Kerckhoffs

 

Op donderdag 7 april 2016 bezoeken twaalf 50 Company kandidaten Ardagh Group Metals in Veenendaal. 50 Company heeft voor dit bezoek prima gebruik gemaakt van haar netwerkcontact met Ardagh. Samen met loopbaanadviseur Jacqueline van der Wel van 50 Company ontvangen Fernand Wieberdink (Plant Manager) en Sandra Gernands (HR medewerker) ons. Het HR-beleid bij sollicitatieprocedures staat vanochtend centraal. De bijeenkomst start met een korte voorstelronde.

 

Fernand Wieberdink geeft een korte presentatie van Ardagh, de producten en zijn persoonlijke loopbaan en ervaringen. Ardagh perst en bedrukt aluminium flesjes en busjes voor het luxueus verpakken van frisdrank (o.a. CocaCola) en deodorant (o.a. Nivea) voor de Europese markt. In de productie werken veel mannen, de vrouwen zijn sterker vertegenwoordigd op kantoor. Bij Ardagh werken zowel jongeren als ook 50+ers. Het zijn vooral 50+ers die op basis van hun ervaring gekoesterd worden en de jongeren met hun ervaring kunnen coachen in de productieprocessen.

 

Ook Sandra Gernands stelt zich voor en geeft uitleg over het personeelsbeleid en de sollicitatieprocedure van Ardagh. Iedere sollicitant krijgt dezelfde kansen, ongeacht leeftijd. De HR-afdeling doet de eerste selectie, kijkt of de kandidaat voldoet aan het vacatureprofiel en of het CV en de motivatiebrief inhoudelijk aansluiten bij het bedrijf. Het CV dient kort, bondig en overzichtelijk te zijn, met bovenaan een duidelijke profielschets van circa vijf regels van de kandidaat. De motivatiebrief moet een heldere toelichting geven op de keuze voor het bedrijf en de vacante functie. Voor specifieke functies zal ook Fernand Wieberdink in de procedure participeren en mee besluiten over de aanname van nieuw personeel.

 

Gaande de bijeenkomst ontstaat een levendige discussie, waarin iedereen ruim de gelegenheid krijgt vragen te stellen over hoe Ardagh 50-plussers als sollicitant ziet. Ook de verwachtingen van de HR-afdeling komen aan bod. Iedere HR medewerker heeft eigen, persoonlijke voorkeuren om een sollicitatie kandidaat uit te nodigen of af te wijzen. Dit maakt het voor ons vaak lastig om hier altijd adequaat op in te spelen.

 

De aanwezige 50 Company-ers stellen interessante en praktisch vragen. Zowel Fernand Wieberdink als Sandra Gernands geven hierop hun visie met tips en trucs. Fernand Wieberdink geeft aan dat iedere kandidaat naast knowledge skills ook de portable skills heeft. De eerste, kennis, is met scholing geleerd of aan te leren. De portable skills omvatten de talenten en competenties van de sollicitant. Voor Fernand Wieberdink zijn die laatste belangrijker en zeggen meer over de mogelijkheden van een kandidaat voor Ardagh.

 

Na twee uur bedankt Jacqueline van de Wel onze gastgevers voor het bezoek en nemen we afscheid.

De bijenkomst levert mij interessante tips en trucs en bevestigingen van mijn verwachtingen op, met nieuw inzicht in HR-beleid en sollicitatieprocedures uit de praktijk. Ik ga hier mijn voordeel mee doen de komende tijd, op zoek naar nieuw werk. Iedereen gaat met nieuwe informatie en ervaringen weer naar buiten.

 

Ed Kerckhoffs

Kandidaat bij 50 Company

Naar het overzicht