Voordat de was was was

Ken je dat....
Je loopt door de winkelstraat en opeens zie je de meest waanzinnige blouse. Die zou echt geweldig zijn voor dat sollicitatiegesprek/avondje uit/feest/eerste werkdag.
Je pakt de blouse uit het rek, laat je vingers over de mooie stof gaan en aanbidt de goede kwaliteit. Je loopt naar een paskamer en jawel, de blouse zit als gegoten. 5 jaar jonger en 5 kilo slanker, en dat allemaal door deze ene blouse.
Je loopt naar de kassa, waar de blouse zorgvuldig wordt opgevouwen en ingepakt. Je vervolgt je tocht door de winkelstraat, maar dit keer bijna zwevend. En dat allemaal door je geweldige nieuwe aanwinst.

Eenmaal thuis pak je de blouse uit, knipt de kaartjes er af.... en dan....
Vanaf dat moment wordt de geweldige nieuwe aanwinst, in een klap gedegradeerd tot.... was.

Wasgoed, wasmand, wasmachine, was ophangen, was opvouwen, was strijken.... de meeste mensen worden er niet bepaald blij van. 
Die geweldige nieuwe blouse is opeens veranderd in een vervelende klus, een moetje, een noodzakelijk kwaad.

Veel werkzoekenden zijn vergelijkbaar met de blouse. Van waanzinnig, competent en waardevol, voelen zij zich na het verlies van hun baan opeens nutteloos, vervelend en overbodig.
Maar net zoals de blouse in de wasmand nog steeds die geweldige blouse is, ben jij zonder je baan nog steeds dezelfde kundige, ervaren en waardevolle persoon. Alleen dan even tijdelijk in een andere omstandigheid. Je bent even van de hanger in de wasmand gegleden, zullen we maar zeggen.

De was doen wordt een stuk leuker als je alle item in de wasmand niet ziet als een vervelend klusje, maar als die geweldige sokken waar je onlangs die mooie wandeling mee hebt gemaakt, die mooie rok die je tijdens die gezellige avond aan had en dat shirt waarin je je persoonlijke sportrecord hebt verbroken. 
De verfrommelde, stinkende items, krijgen een gezicht en dat maakt het een stuk makkelijker om ze te koesteren, ook al zijn ze tijdelijk veranderd in een klusje dat nu eenmaal moet gebeuren.

Net zoals als je werkloos bent geraakt. Je voelt je misschien ook even verfrommeld en vervelend, maar je bent nog steeds dezelfde persoon als toen je aan het werk was. Misschien zelfs wel een verbeterde versie, omdat je weer een levensles rijker bent. 
Je hebt nog altijd je kennis, je vaardigheden, je persoonlijkheid, je jarenlange ervaring, je toegevoegde waarde voor een bedrijf, je ambitie, je meerwaarde en je collegialiteit. 
Je bent nog steeds die geweldige, kwalitatieve, prachtige blouse, alleen dan even tijdelijk in de wasmand. Je weet dat je daar niet hoort. Ga aan de slag, zodat je weer gedragen kan worden en er met je gepronkt kan worden.

Weet je wat een loopbaantraject voor je kan betekenen? Het is een soort Persil Power Capsule. Het geeft nieuwe kleur, frisheid en textuur aan jou. Zodat je jezelf niet als verfrommelde blouse richting de arbeidsmarkt presenteert, maar als uniek, waardevol en begeerlijk item dat alle werkgevers willen hebben.

Kun je wel wat handvatten gebruiken om uit de wasmand te komen?

Aanstaande woensdag 19 augustus om 15.00 uur geef ik een gratis webinar over de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en leer ik je hoe je als 50-plusser op dit moment succesvol een nieuwe baan vindt. 

Naar het overzicht