Videosolliciteren... zo pak je dat aan

De afgelopen maanden heb ik kandidaten aan een baan geholpen, terwijl ik ze nog nooit live heb ontmoet. Deze kandidaten meldden zich aan tijdens de lock-down, volgden al hun loopbaangesprekken en workshops online, hadden vervolgens een online sollicitatiegesprek via Skype of Zoom en werden bij hun nieuwe werkgever online ingewerkt. Hun nieuwe collega's ontmoetten ze online waardoor ze lange tijd geen idee hadden of Mirjam lang of kort van postuur is en of Theo sandalen draagt in de zomer of niet. 

Deze online sollicitatieprocedures zullen lang bijblijven. Wie had ooit gedacht dat het zo kon gaan?

Er zitten voor- en nadelen aan online solliciteren.
Zo is het mooi meegenomen dat je locatie-onafhankelijk kunt solliciteren. Je hebt geen reistijd, hoeft geen parkeerplek te zoeken en je zou bij wijze van spreken vanaf de Bahama's kunnen solliciteren (bij wijze van spreken hè).
Een ander voordeel is dat je er alleen vanaf je schouders naar boven representatief uit hoeft te zien. Je zou dus kunnen solliciteren in je korte broek. 
Ook heb je online misschien minder last van zenuwgerelateerde sollicitatie-ongemakken, zoals zweterige handen, rode vlekken in je hals of een overactieve blaas.

Toch zitten er ook nadelen aan online solliciteren. Wat ik vooral hoorde van de online-sollicitanten én de werkgevers, is dat ze het echte persoonlijke contact misten. Het is toch moeilijker om een goed beeld van elkaar te krijgen als je het van een scherm moet hebben. Dit bevestigt opnieuw dat het bij een sollicitatiegesprek niet alleen gaat om wat je precies zegt, maar vooral om welk gevoel je de ander geeft. 
Ook voor de sollicitant kan het vervelend zijn om geen indruk van het bedrijf te krijgen. Je wil tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk ook een indruk krijgen van de werkplek waar je misschien gaat werken en de sfeer die daar heerst.
Andere nadelen kunnen door het beeld lopende katten, blaffende honden, spelende (klein-)kinderen en 'Ik ben thuis!-roepende' echtgenoten zijn.

Cruijff leerde het ons al...'Elk nadeel heb z'n voordeel'. En zo is het maar net....
Nog steeds zijn er veel bedrijven waar online solliciteren op dit moment de norm is. En als je het nieuws volgt, dan weet je dat het online solliciteren misschien de rest van het jaar een blijvertje is.

Daarom 15 tips om een goede indruk te maken tijdens je online sollicitatiegesprek:

 1. Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt. Zorg voor een neutrale achtergrond of kies een artificial achtergrond in het online-meeting-programma dat je gebruikt (nee, niet de palmbomen).
 2. Zorg voor een goede belichting die van voren op je gezicht schijnt. Slechte belichting zorgt voor schaduw in je gezicht en dat is niet in je voordeel. 
 3. Je zou een korte broek aan kunnen doen, maar je kleding bepaalt vaak ook je gevoel. Een relaxt laid-back gevoel is niet wat je nodig hebt tijdens een sollicitatiegesprek. En stel je voor dat je tijdens het gesprek even moet opstaan om iets te pakken. Trek daarom toch je sollicitatie-kleding aan. Oké, zonder de pumps of knellende schoenen.
 4. Kijk niet naar jezelf in het kleine schermpje in de hoek. Je hebt snel de neiging om te kijken hoe je overkomt, maar het is altijd een beetje gek om jezelf te zien. Voor je het weet ben je afgeleid en kom je niet krachtig over.
 5. De beste plek om je ogen op te richten, is daar waar de webcam zit. Dit is meestal bovenin je scherm, in het midden. Als je daar naar kijkt, 'kijk' je je gesprekspartner recht aan. 
 6. Sluit alle programma's en apps op je laptop, tablet of telefoon. Binnenkomende pop-up's kunnen voor afleiding, geluiden of verstoring van het gesprek zorgen. 
 7. Check je wifi en oefen een keer met het online-meeting-programma (Zoom, Teams, Skype, etc.) dat je gaat gebruiken zodat je hier vertrouwd mee bent. 
 8. Je verstaanbaarheid is essentieel! Check of de ingebouwde microfoon in je laptop van goede kwaliteit is en of je helder verstaanbaar bent. Je kunt eventueel een losse microfoon aanschaffen. 
 9. Het voordeel van solliciteren vanuit je thuissituatie is dat je eventueel representatieve dingen kunt laten zien die iets zeggen over jouw talent, competenties of persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld je scherm delen in de online-meeting-programma's en zo werkgerelateerde dingen laten zien. Denk hierbij aan een gave powerpoint-presentatie, ontwerpen die je hebt gemaakt, rapportages waar je trots op bent, referenties en feedback van je oud-werkgever. Ook de serre die je zelf gebouwd hebt, kun je laten zien. 
 10. Dat de zweethanden misschien uitblijven, is mooi meegenomen. Maar de spanning die bij solliciteren hoort, is ook ergens goed voor. Het maakt je alert, scherp en actief. Dit helpt om accuraat over te komen. Zorg dat je wel in deze 'op-het-puntje-van-je-stoel-modus' raakt. 
 11. Gebruikte je Skype altijd om te bellen met je tante in Canada? Check dan even of je gebruikersnaam en profielfoto ook geschikt zijn voor een sollicitatiegesprek.
 12. Dat je geen reistijd hebt is mooi meegenomen, maar log toch op tijd in. Er kunnen altijd wat technische uitdagingen zijn (help de webcam doet het niet!), waarvoor je dan nog genoeg tijd hebt om ze op te lossen. 
 13. Vergeet de small-talk niet. Bij een sollicitatiegesprek op locatie, zit er ook veel winst in de momenten dat je van de receptie naar het gesprek loopt met je gesprekspartner. Werk ook tijdens een online sollicitatiegesprek aan de relatie en de gunfactor.
 14. Stel extra veel vragen om een goed beeld van het bedrijf te krijgen. Nu je geen beeld van de locatie, cultuur en sfeer krijgt, kun je hier extra vragen over stellen. Bijvoorbeeld: Hoe ziet mijn werkplek er uit? Hoe zouden jullie mijn collega's omschrijven? Met welke 5 woorden zouden jullie de cultuur in jullie organisatie omschrijven?
 15. Vergeet niet om het gesprek goed af te sluiten. Bedank voor het gesprek, vraag naar de vervolgprocedure en sluit af met een uitsmijter waarmee je aangeeft dat je er naar uitkijkt om de functie te vervullen. Blijf, nadat de laatste woorden gezegd zijn, professioneel in de camera kijken totdat je de meeting hebt afgesloten en je er zeker van bent dat je elkaar niet meer ziet EN HOORT. Je zou niet de eerste zijn waarvan de werkgever nog net meekrijgt: 'Pffiieeeewwww, het zit er op hoor jongens! Tijd voor koffie!'
Naar het overzicht