Vertel me, wat is mijn talent?

'Anne-Marije, vertel me alsjeblieft wat mijn talent is!'

 

Een loopbaantraject begint altijd met een loopbaanvraag. En in de meeste gevallen is dat bovenstaande vraag. Direct gevolgd door de zorg 'Heb ik überhaupt wel talent?' 'Als ik geen talent heb moet je het ook eerlijk zeggen hoor'.

 

Natuurlijk heb je talent. Elk mens heeft talent. Alleen niet iedereen heeft het geluk gehad dat iemand dat talent wist op te merken in de opvoeding, schooljaren of banen die daarna volgden. 

Talent is namelijk relationeel. Om talent zichtbaar te maken, heb je anderen nodig. Anderen die het talent zien, benoemen en waarderen. 

 

Talent wordt zichtbaar in de activiteiten die je gemakkelijk afgaan en waar je zelf veel voldoening uithaalt.

Dat laatste is belangrijk. Want misschien gaat afwassen je gemakkelijk af, maar als het je niet veel voldoening geeft, dan zou ik het niet hoog op je talentenlijstje zetten. 

 

Talent is iets waar je je uren mee bezig kunt houden, zonder dat je doorhebt dat de tijd verstrijkt. Zonder dat je moe wordt, of merkt dat je honger hebt. Iets wat vanzelf gaat en waar je naar uitkijkt als het op de agenda staat. Je vindt er uitdaging in en je wil er het allerbeste van maken. 

 

Iedereen wordt geboren met talent. Maar talent heeft de juiste context nodig om tot uiting te komen. Hierdoor kan het gebeuren dat je op je 50e onontdekt talent hebt, dat je al vanaf je geboorte bij je draagt, maar wat je nog niet ontdekt hebt.

Misschien kun je geweldig zingen, maar dacht je altijd dat niemand het mooi zou vinden (talent laat zich geweldig goed onderdrukken door ome ratio en tante ego).Tot die ene avond in de karaokebar....

De juiste context om het talent naar buiten te laten komen was er, en daar was opeens het talent!

Talent moet ook uitgedaagd worden. Je moet er je comfortzone voor uit durven stappen. Je moet rationele blokkades durven laten vallen. Vandaar dat ik die karaokebar wel een sprekend voorbeeld vond :)

Maar die ene keer dat je voor het eerst een geweldige presentatie voor een grote groep gaf en merkte dat je iedereen mee kreeg, is ook een goed voorbeeld. 

Of toen je de verantwoordelijkheid voor het organiseren van het teamuitje eigenlijk niet durfde te nemen, het toch deed, en een geweldige dag organiseerde waar nog over gepraat wordt. 

Of toen je besloot om die collega die op maandag altijd extreem neerslachtig is, een écht luisterend oor te bieden en je een geweldig coachtalent bleek te hebben. 

 

Competenties en talent zijn niet perse hetzelfde. Het verschil zit in wat het met jou doet. 

Competentiemanagement is aan het einde van de vorige eeuw in het leven geroepen bij de meeste bedrijven om prestatieprofielen op te stellen en mensen hier aan te meten en op te beoordelen (en naar dure opleidingen te sturen om competenties te ontwikkelen die er niet in zitten). 

Een competentie bestaat uit kennis, vaardigheden en attitude en beschrijft een onderdeel uit het werkproces. 

Als de competenties die van je gevraagd worden in je werk je gemakkelijk afgaan, je voldoening geven en je in een lekkere werk-flow brengen.... dan ben je een geluksvogel. Want dan doe je werk dat aansluit bij je talent en dan ben je na een werkdag waarschijnlijk niet helemaal total-loss. 

 

Ben je wel total-loss na een werkdag? Heb je nooit 'ja' durven zeggen tegen het geven van die presentatie, terwijl je weet dat het er stiekem in zit?

Heb je geen idee wat je talent is en vind je het nu de hoogste tijd om dit te ontdekken? 

Wil je werk gaan doen dat je die lekkere werk-flow oplevert? Is het tijd om de laatste jaren van je loopbaan in het teken van jóúw talent te stellen?

 

Dan is het de hoogste tijd dat je een keer met mij komt praten!

Naar het overzicht