Solliciteren tijdens de zomervakantie

Als je de tv aanzet, dan zou je denken dat het hele land met een cocktail in de hand voor zich uit zit te staren. Je wordt nogal om de oren geslagen met uitspraken als 'nu we allemaal op vakantie zijn' of 'nu alles even een paar weken stil staat'. Alsof we allemaal collectief in de relaxmodus staan. Je zou als werkzoekende bijna denken dat het geen zin heeft om je nu op de arbeidsmarkt te begeven. 

Het is inderdaad vakantieperiode, dus misschien doen wat meer mensen het wat rustiger aan. Maar laat je niet van de wijs brengen door uitspraken die suggereren dat alles op dit moment stil staat. Want het is natuurlijk niet zo dat íédereen bij álle bedrijven opeens tegelijk op vakantie is en dat er twee maanden lang helemaal niks gebeurt bij bedrijven of dat er geen beslissingen genomen worden. 

De zomerperiode is een ideale periode om je op de arbeidsmarkt te begeven. Dat komt omdat juist tijdens deze periode processen en bezettingen in organisaties worden geëvalueerd. Er kunnen hierdoor makkelijk vacatures ontstaan. De genomen rust doet mensen soms besluiten dat het tijd is voor een andere baan, waardoor er plekken vrijkomen. En er kunnen tijdelijke banen ontstaan doordat de zomerdrukte doorgaat terwijl een deel van het personeel op vakantie is. Volop kansen dus.

En juist doordat er een soort beeld is ontstaan dat het ganse land in juli en augustus in de wachtstand staat, handelen ook veel werkzoekenden hier naar. Veelal zie ik werkzoekenden het zoeken naar werk pas weer echt serieus oppakken in september. 
Als je dus wél fanatiek solliciteert in juli en augustus, heb je veel minder concurrentie! 1 en 1 is 2. 

Het kan allemaal wel wat langer duren tijdens de zomerperiode. Beslissingen, en dus ook sollicitatieprocedures, nemen wat meer tijd in beslag doordat de ene week de afdelingsmanager en de andere week de HR-manager een weekje vrij is. Je moet dus misschien wat meer geduld hebben, maar dan heb je wel wat!

Ga netwerken, maak je kenbaar bij de organisaties die jij interessant vindt en vertel ze wat jij voor ze kunt betekenen. Moet jij eens kijken wat een mooie zomer het dan wordt! 

Naar het overzicht