Nooit te oud

Wist je dat Asa Candler op 41-jarige leeftijd Coca Cola oprichtte? En dat Kolonel Sanders op 62-jarige leeftijd fastfoodketen Kentucky Fried Chicken startte (en het op 73 jarige leeftijd voor $ 2 miljoen verkocht)? Andrea Bocelli bracht zijn debuutalbum uit toen hij 36 jaar was en André Kuipers was 54 toen hij voor het eerst de ruimte in ging.

Het komt wekelijks voor dat ik een kandidaat hoor zeggen 'Een carrièreswitch maken op mijn leeftijd? Ik ben 53 jaar, wat heeft dat nog voor zin?' Voor mij klinkt deze zin alsof je met je nagels over een schoolbord gaat. 

We hebben elkaar in onze maatschappij een soort leeftijdshaast opgelegd, lijkt het wel. Belangrijke 'life-events' moeten voor een bepaalde leeftijd plaatsvinden, anders is het een beetje sneu.  
Zo moet je onderwijs volgen voor je 25e. Trouwen moet het liefste voor je 30e en carrière maken ook. In diezelfde fase moet ook het ideale huis gekocht en de halve wereld gezien zijn. Tussen je 30e en 40e moet dat dan allemaal hijgend en puffend geregeld zijn. En als je dan 50+ bent.... tja wat moet je in die levensfase dan eigenlijk nog doen?

Is het niet een beetje vreemd dat je op zo'n jonge leeftijd al die belangrijke koers bepalende zaken afgetikt moet hebben, en dat je dan op latere leeftijd, met een heleboel meer levenservaring, hier geen wijzigingen meer in aan zou mogen brengen? 

Trouwen met de liefde van je leven op je 47e is nog steeds geweldig mooi. Je droomhuis kopen als je 52 bent kan. En een bedrijf starten op je 56e is nog steeds een 'boss-move'. 
Net zoals jezelf prima kunt omscholen als je 58 jaar bent. Je hebt dan immers nog 10 jaar te gaan op de arbeidsmarkt. En de kans is groot dat de weg die jij op je 20e bent ingeslagen nu niet meer bij je past of dat er geen werkgelegenheid meer in is. 
Je koers wijzigen op latere leeftijd is niet sneu, onmogelijk of de moeite niet meer waard. Het is fysiologisch goed voor je brein, voor je humeur, voor je energie en voor je meerwaarde voor de maatschappij. 

Laten we stoppen met levensgebeurtenissen te koppelen aan leeftijd. Je leeftijd is niet alleen wat er in je paspoort staat, maar vooral wat jij er mee doet. Je bént niet 53. Je bent een heel palet aan kennis, levenservaringen, eigenschappen, vaardigheden, ambitie en nog veeeeel meer. 53 is het level dat je hebt behaald en daar geef jij betekenis aan zoals jij dat wil. 

Ga er voor deze week! 

Naar het overzicht