Je bladeren laten vallen

Als een boom in het najaar zijn bladeren verliest, dan zou je als ongetrainde kijker kunnen denken dat het niet goed gaat met de boom. Het ziet er immers nogal doods uit.
Maar het tegendeel is waar. De boom verliest zijn bladeren en bloemen om zich naar binnen te keren, aan te sterken, zijn wortels te laten groeien en voedingsstoffen te laten stromen. Allemaal om in het voorjaar in fool-bloom terug te kunnen komen. Een super waardevolle periode, al zie je dat aan de buitenkant niet. 

Het verliezen van je baan zorgt vaak ook voor een flink pak rammel aan je boom, waardoor al je bladeren afvallen en je het gevoel hebt dat je niks meer hebt om mee te pronken. Je verliest je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Maar net zoals de boom, is dit juist een goede periode om naar binnen te keren, aan te sterken, je wortels te laten groeien en wanneer de tijd daar rijp voor is, sterker en beter terug te komen.

Maar daar zijn wij mensen niet zo goed in. We willen graag pronken met onze bladeren en bloemen, met succes en aanzien, met resultaat en status, met verworvenheden en verdiensten. 
De periode van 'naar binnen keren' vinden we lastig. Het ziet er toch immer doods uit... alsof er niks gebeurt, alsof je stilstaat. Wie wil er nou stilstaan?
En dan nog je omgeving die ongeduldig kijkt waar de bloesem blijft. 

Voor veel mensen zorgt de periode van werkloosheid voor gêne en deze periode moet zo snel mogelijk voorbij zijn. In plaats van te wortelen, gaan zij twijgjes schieten. 
Maar een twijg zonder wortels is zelden een stevige boom geworden.

Even écht goed nadenken over waar je goed in bent, wat je meerwaarde is voor een werkgever, welke competenties je in de toekomst kunt inzetten, welke banen er bij je levensfase en competenties passen en hoe jij jezelf gaat profileren op de arbeidsmarkt, zorgt ervoor dat je daarna zó in bloei staat, dat geen werkgever meer om je heen kan.

Durf jij je bladeren te laten vallen en opnieuw te wortelen?

Naar het overzicht