Iemand als jij heeft toch zo een nieuwe baan?

Bij 50 Company komen werkzoekenden in alle soorten en maten. 
Misschien denk je dat mensen met veel zelfvertrouwen, een goed cv en vlotte babbel niet naar ons komen. Dat mensen met deze eigenschappen zelf wel een nieuwe baan kunnen vinden en hier geen hulp bij nodig hebben.

Dat dachten Bas en zijn familie en vrienden ook. Bas is een flamboyante, zelfverzekerde man met een indrukwekkend cv en een gulle lach. Bas heeft altijd in de sales gewerkt en zit mede hierdoor niet om een praatje verlegen. Zoals hij altijd producten en diensten had verkocht, ging hij ook wel even zichzelf verkopen.....dacht hij....

Totdat Bas ondervond dat het vinden van een nieuwe baan niet alleen te maken heeft met een goed cv en een vlotte babbel. 
'Ik ben volledig door het ijs gezakt', vertelde Bas me onlangs, in de week dat de einddatum van zijn contract was bereikt. 

Bas doorliep alle stadia van het verliezen van een baan, naar het vinden van een nieuwe. Een proces dat ons als loopbaanadviseurs heel bekend is, maar waar je behoorlijk van kunt schrikken als je er voor het eerst mee te maken krijgt.  

Het proces begint met het verwerken van het verlies van de oude baan. Dit is een heus rouwproces. Zeker als het niet je eigen keuze was om met deze baan te stoppen. 
Dat verlies begint met boosheid, onbegrip en verdriet: 'Na al de jaren trouwe dienst flikken ze me dit!?!'
Dan komt het verzet tegen het rouwproces, ook wel de ontkenningsfase: 'Ach het is maar een baan en mijn baas was toch een #^*@'.
Vervolgens komt het besef dat het echt is: 'Nu ik een uitkering heb aangevraagd voelt het wel heel definitief'
Vervolgens komt de overlevingsfase: 'Ik zal ze eens even laten zien dat ik zo een nieuwe, véél betere, baan heb!'
Gevolgd door fanatiek solliciteren, afgewezen worden, nog harder solliciteren en nog meer afgewezen worden. 

En dan komt de man met de hamer. Het besef dat het op deze manier niet gaat lukken en dat je een stap hebt overgeslagen. Een moeilijk moment, maar wel een waardevol moment. Na dit moment gaat het namelijk vaak echt veel beter. 
In deze fase komt er een soort berusting. Het verlies van de oude baan wordt verder verwerkt en je ervaart meer rust dat de situatie even is zoals hij is. Het overfanatieke solliciteren gaat over in focus en gericht solliciteren. Je gaat je competenties en mogelijkheden op de arbeidsmarkt in kaart brengen en er ontstaat een nieuw doel om op te richten. 

Vervolgens ziet de nieuwe werkgever waar je solliciteert geen gehaaste, met hagel schietende fanatiekeling die vooral voor zichzelf solliciteert, maar een gefocuste toegewijde sollicitant die zich inhoudelijk goed weet te presenteren, met een pallet aan toegevoegde waarde voor de nieuwe organisatie. 
De nieuwe baan is binnen handbereik.

Bas had nooit gedacht dat het zo'n proces zou zijn en dat hij over zoveel pieken en door zoveel dalen moest gaan. 
De sociale omgeving van Bas had dit al helemaal niet verwacht. Zijn familie en vrienden zaten hem best wel in de weg toen ze zeiden 'iemand zoals jij heeft toch zo een nieuwe baan!?' 
Goed bedoeld, maar het effect was killing voor Bas. Het gaf hem extra druk om snel te presteren, zijn reputatie hoog te houden en vooral niet af te glijden tot de 'lang werklozen'.
Hierdoor bleef hij lange tijd de gehaaste sollicitant en keek hij niet in de spiegel. 

Als je dacht dat we bij 50 Company een beetje helpen om cv's op te poetsen en een elevator pitch te bedenken, dan heb je het dus flink mis! 
We doorlopen samen met de kandidaat alle stadia van het verliezen van een een baan naar het vinden van een nieuwe. Daar horen praktische dingen zoals een goed cv zeker bij, maar de grootste winst wordt behaald in het interne proces dat hier aan voorafgaat.
En of je nu een vlotte babbel hebt of niet, theoretisch of praktisch bent opgeleid, lang of kort werkloos bent, introvert of extravert bent....het proces maakt geen onderscheid en wij dus ook niet. 

Mijn tips van deze week:

  1. Geef werkzoekenden niet het idee dat 'iemand zoals zij' niet lang werkloos hoeven te zijn. Erken het proces en weet dat het soms even duurt totdat iemand aan solliciteren toe is. 
  2. Het vinden van een nieuwe baan is een complex, deels intern, proces. Er komt veel meer bij kijken dan het voeren van een flitsend sollicitatiegesprek. Als iemand een vlotte babbel heeft, betekent dit dus niet dat diegene sneller een nieuwe baan heeft. 
  3. Herken je de stadia en zit je er middenin? Vraag hulp aan 50 Company! Een loopbaanadviseur kan je door de stadia heel helpen waardoor ze prettiger, grondiger en daardoor sneller verlopen. 
  4. Ben je werkgever en ervaar je dat de sollicitant stappen heeft overgeslagen in het proces? Geef dit eerlijk terug en vermijd dooddoeners in je afwijzing.
Naar het overzicht