Het gouden telefoongesprek

Vrijdag belde Eva me op om te vertellen dat ze een nieuwe baan heeft.
'Ik heb jouw gouden aanpak gehanteerd en ze hebben niet eens gevraagd naar mijn werkervaring of leeftijd!' 

Nou zou ik zelf niet precies kunnen kiezen wat dé gouden aanpak is van mijn methode, want dat kunnen meer dingen zijn. Zo werken het ontlabelen, pro-actief-solliciteren, een goede arbeidsmarktpropositie en netwerken doorgaans als goud. 

Maar Eva doelde op iets anders. Namelijk Het Gouden Telefoongesprek. 

In de vacaturetekst staat vaak een contactpersoon die je kunt bellen met vragen over de vacature. Als dat zo is, dan móét je bellen. Niet om te vragen of de vacature nog open staat (zie sluitingsdatum), ook niet om te vragen of diegene wat meer over de functie kan vertellen (zie vacaturetekst) en al helemaal niet om te vragen of je leeftijd een issue is (want dat vind je zelf toch ook niet?).

Nee! Als je echt een onvergetelijke indruk wilt maken aan de telefoon, dan stel je vragen om de contactpersoon beter te leren kennen. Zoals: Waarom heb je dit bedrijf ooit opgericht? Wat gaaf dat jij zo veel weet over....... (de expertise van het bedrijf), kun je me daar meer over vertellen? Ik zie op Linkedin dat jij 12 jaar HR-manager bent bij dit bedrijf, waar ben jij nou het mest trots op?

Deze vragen gaan namelijk niet over basale dingen, maar over passie, succes, ondernemerschap, ambitie en expertise. Mensen vinden het leuk om hier over te vertellen. Mensen zijn trots op het bedrijf waar ze werken of dat ze opgericht hebben. 
Je maakt hoe dan ook een onvergetelijke indruk tussen de andere sollicitanten die vooral vragen stellen om zichzelf in een beter licht te zetten. Jouw cv ligt vervolgens echt wel bovenop de stapel.

Zo ook die van Eva, die een carrièreswitch maakte omdat ze de korte contracten in haar oorspronkelijke branche beu was. 'Ik verdien beter', zei Eva en met deze zelfverzekerdheid pleegde zij Het Gouden Telefoongesprek.  

Haar nieuwe werkgever vertelde haar dat hij nog nooit zo'n telefoongesprek had gehad naar aanleiding van een vacature. En tijdens het sollicitatiegesprek stelde hij vergelijkbare vragen aan haar. Over haar opvoeding, over de momenten in haar loopbaan waar ze trots op is, over haar persoonlijkheid en aanpak.
Dat Eva geen aantoonbare vergelijkbare ervaring op haar cv heeft, is niet ter sprake gekomen. Ook niet dat ze 56 jaar is. Uiteraard niet. Hoe basaal zijn deze dingen als je het ook over the real deal kunt hebben.
En zo zie je, die koers kun jij als sollicitant meer bepalen dan je misschien tot nu toe dacht.

Ik wens je een gouden week.

Naar het overzicht