Even wuiven misschien...

Ik vroeg me vanmorgen af wat de Koning zou vinden van zijn afgelaste verjaardag. Waren hij en zijn familie opgelucht aan de ontbijttafel of juist teleurgesteld? 
In elk geval hebben ze wat rustiger van hun croissantje kunnen genieten omdat ze niet in alle vroegte strak in de lak in de bus naar Maastricht hoefden. 

Jammer is het natuurlijk wel. Voor de jarige Koning en alle feestvierders, maar ook voor de PR van het Koninklijk Huis.
Koningsdag is het moment bij uitstek voor de koninklijke familie om zich te laten zien aan het volk.

Koekhappen, het Wilhelmus zingen, steltlopen, handen schudden (je kunt het je bijna niet meer voorstellen!), vragen van journalisten beantwoorden en klappen voor de lokale balletgroep. In alle koddigheid, moet je daar het effect niet van onderschatten. Het gaat om zichtbaarheid, om het verkrijgen van de gunfactor en om de afstand tussen volk en vorst voor tenminste één dag te verkleinen. 

Een beetje zoals dat ook gaat op de arbeidsmarkt. De koekhappers, steltlopers, zingers en handenschudders blijken hun doelen vaker te bereiken dan de bescheiden prinsen en prinsessen die stil in hun torens wachten totdat ze bevrijd worden. 

Veel werkzoekenden zitten met al hun talent en toegevoegde waarde in stilte en anonimiteit te wachten totdat een werkgever interesse in ze toont.
'Nee niet in stilte, ik solliciteer me een ongeluk!' I know....

Maar uitsluitend solliciteren op vacatures die zijn vrijgekomen (zo'n 20% van het aanbod aan werk) is als Koning Willem-Alexander die koekhapt in de hal van zijn paleis...niemand ziet het!

Die ene zin op je cv, dat ene telefoontje naar dat netwerkcontact, die ene wervende tekst op Linkedin....het kan het verschil maken. Het zorgt voor zichtbaarheid bij de werkgevers die jou misschien wel heel erg goed kunnen gebruiken op dit moment.

Veel bedrijven staan voor grote uitdagingen, en die uitdagingen zijn lang niet altijd financieel. De kunst op dit moment is dat jij het voor elkaar krijgt om jezelf te presenteren als de oplossing of helpende hand voor de uitdagingen waar werkgevers op dit moment voor staan.
De kandidaten die ik afgelopen weken aan een nieuwe baan heb geholpen, hebben dat op deze manier voor elkaar gekregen. 

Dus zing met je hand op je hart van de daken waar jij een werkgever mee kunt helpen, koekhap je door de arbeidsmarkt heen, steek al steltlopend je hoofd boven het maaiveld uit, geef je linkedin-profiel een vlag en wimpel, en klap zo hard als je kunt voor de lokale ondernemersvereniging. Maak jezelf zichtbaar.

Als ik weer een topper van een werkzoekende spreek die veel te weinig zichtbaar is voor werkgevers, dan denk ik aan prinses Beatrix op het balkon van Paleis op de Dam tijdens de troonswisseling en adviseer....'even wuiven misschien?'

Fijne Koningsdag!

Naar het overzicht