De prostituees van Picasso

Op 25-jarige leeftijd schilderde Pablo Picasso Les Demoiselles d'Avignon. Een schilderij dat men aanvankelijk foeilelijk vond vanwege het thema en het kubistische perspectief. Lange tijd hing het schilderij tamelijk waardeloos te zijn in Picasso's atelier. 
Inmiddels hangt het in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York, heel waardevol te zijn. 

In totaal schilderde Picasso 70 jaar lang. Hoeveel werken denk je dat hij in die 70 jaar heeft gemaakt?
......50.000. Dat betekent dus dat hij er gemiddeld 2 per dag maakte.
2 werken per dag. Werken die niet alleen vele miljoenen euro's waard zijn, maar ook nog eens van baanbrekende betekenis zijn (geweest) voor de kunsthistorie. 

Dacht jij ook dat er minimaal een maand precisiewerk schuilgaat in elk werk van Picasso? Dat hij elk werk zorgvuldig voorbereidde, wachtte tot het juist moment daar was om het penseel op te pakken en dat er vast ook nog wel eens dag een twee verloren gingen aan een door onzekerheid getergde black out? 

Twee per dag. Dan is er geen tijd voor bovenstaande. En de waarde van zijn werken en zijn verworven roem zijn er niet minder om.

Op school leer je dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Een overtuiging die grote kunstenaars en uitvinders uit de geschiedenis links hebben laten liggen. Het volledige oeuvre van Vincent van Gogh is in 10 jaar gemaakt en Thomas Edison vroeg 1093 patenten aan in zijn leven. En hyper-perfectionist Steve Jobs stond er om bekend dat hij Apple-producten op de markt bracht nog ver voor ze perfect waren (hallo vele updates en nieuwe versies).

Wat houdt jou, als kunstenaar van je eigen loopbaan, tegen om er het maximale uit de halen? Of om je dromen te volgen?
Wacht jij met ontslag nemen van die baan die je niet leuk vindt, tot een beter moment?
Wacht jij met het starten van je bedrijf totdat je idee tot in perfectie is uitgewerkt?
Wacht jij met het benaderen van die gedroomde werkgever tot de crisis voorbij is?
Wacht jij met het volgen van je passie totdat anderen er niet meer raar van opkijken?
Wacht jij met solliciteren totdat je Linkedin-profiel helemaal perfect is?
Wacht jij met benutten van je talent totdat je plicht is gedaan?

Waar wacht je eigenlijk nog op?
Er komt geen beter moment, dan dit moment. Als je wacht totdat alles 100% is, dan komt het er vaak helemaal niet meer van. Doe als Picasso en ga voor goud. 

Naar het overzicht