Blog

Vertel me, wat is mijn talent?

Geschreven op

'Anne-Marije, vertel me alsjeblieft wat mijn talent is!' Een loopbaantraject begint altijd met een loopbaanvraag. En in de meeste gevallen is dat bovenstaande vraag. Direct gevolgd door de zorg 'Heb ik überhaupt wel talent?' Lees meer »

Voordat de was was was

Geschreven op

Ken je dat.... Je loopt door de winkelstraat en opeens zie je de meest waanzinnige blouse. Die zou echt geweldig zijn voor dat sollicitatiegesprek/avondje uit/feest/eerste werkdag. Je pakt de blouse uit het rek, laat je vingers over de mooie stof gaan en aanbidt de goede... Lees meer »

Videosolliciteren... zo pak je dat aan

Geschreven op

De afgelopen maanden heb ik kandidaten aan een baan geholpen, terwijl ik ze nog nooit live heb ontmoet. Deze kandidaten meldden zich aan tijdens de lock-down, volgden al hun loopbaangesprekken en workshops online, hadden vervolgens een online sollicitatiegesprek via Skype... Lees meer »

Do's en Dont's van een goede motivatiebrief

Geschreven op

95% van de sollicitatiebrieven die ik bekijk, vind ik niet goed. Er staan nagenoeg nooit spelfouten in, maar hee, als het alleen om spelfouten zou gaan dan zou je geen loopbaanadviseur nodig hebben! Nee, de reden waarom ik zoveel brieven niet goed vind, is omdat de inhoud... Lees meer »

Solliciteren tijdens de zomervakantie

Geschreven op

Als je de tv aanzet, dan zou je denken dat het hele land met een cocktail in de hand voor zich uit zit te staren. Je wordt nogal om de oren geslagen met uitspraken als 'nu we allemaal op vakantie zijn' of 'nu alles even een paar weken stil staat'. Lees meer »

Nooit te oud

Geschreven op

Wist je dat Asa Candler op 41-jarige leeftijd Coca Cola oprichtte? En dat Kolonel Sanders op 62-jarige leeftijd fastfoodketen Kentucky Fried Chicken startte (en het op 73 jarige leeftijd voor $ 2 miljoen verkocht)? Lees meer »

Het gouden telefoongesprek

Geschreven op

Vrijdag belde Eva me op om te vertellen dat ze een nieuwe baan heeft. 'Ik heb jouw gouden aanpak gehanteerd en ze hebben niet eens gevraagd naar mijn werkervaring of leeftijd!' Nou zou ik zelf niet precies kunnen kiezen wat dé gouden aanpak is van mijn methode, want dat k... Lees meer »

Positieve en negatieve eigenschappen

Geschreven op

Eén van de kenmerken van 50-plussers, is bescheidenheid. In een loopbaantraject komt vroeg of laat altijd de vraag 'Waar ben je goed in?'. Een ogenschijnlijk makkelijke vraag aan iemand die al heel wat jaren werkt, maar het tegendeel is waar. Lees meer »

Vicieuze-cirkel-leeftijdsdiscriminatie

Geschreven op

Discriminatie. Een onderwerp dat veel in het nieuws is. We hebben als samenleving nog flink wat stappen te zetten voordat we elkaar niet meer op afkomst, huidkleur, geslacht, levenswijze, normen en waarden en andere factoren beoordelen. Lees meer »

Je bladeren laten vallen

Geschreven op

Als een boom in het najaar zijn bladeren verliest, dan zou je als ongetrainde kijker kunnen denken dat het niet goed gaat met de boom. Het ziet er immers nogal doods uit. Maar het tegendeel is waar. De boom verliest zijn bladeren en bloemen om zich naar binnen te keren, a... Lees meer »